12 augustus 2019 | Categorie: Studeren

Mijn kind gaat studeren, wat kan ik doen?

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Als ouder van een volwassen kind dat nét gaat studeren, zoek je naar je rol. Waarin moet je je kind vrijlaten? Waar moet je toch nog op letten? Vragen die ouders van eerstejaars hebben behandel ik in dit artikel: ‘Mijn kind gaat studeren, tien gouden regels’

mijn kind gaat studeren

Mijn kind gaat studeren, tien gouden regels

Zelf heb ik drie kinderen die gestudeerd hebben. En misschien heb ik ze daarbij ook wel een beetje op weg geholpen. Maar ik heb zeker ook fouten gemaakt. Als oudervoorlichter zie ik ouders van een studerend kind zoeken naar hun rol. Net als ik dat gedaan heb. Daarom tien gouden regels voor ouders van studenten.

Mijn kind gaat studeren, regel 1: Let op de studieresultaten van je kind

Een beetje letten op je kind zullen de meeste ouders automatisch doen. Je houdt van je kind. Je wilt dat je kind gelukkig is. Dat hij succesvol studeert en nog 1001 dingen meer. Maar zo’n eerste studiejaar is niet alleen zonneschijn. Er moet een flinke prestatie geleverd worden. Op het eind van het eerste studiejaar krijgt de student een Bindend Studieadvies. Hij moet laten zien dat hij de studie aankan. Hij moet voldoende studiepunten halen. In het eerste studiejaar is het belangrijk de focus op de studie te houden. Het kan geen kwaad om een ‘beetje door je oogharen’ te kijken hoe het gaat.

Mijn kind gaat studeren, regel 2: Heeft hij genoeg ontspanning?

Veel (eerstejaars) studenten voelen stress. heel begrijpelijk. Er worden hoge eisen aan ze gesteld. En aan zichzelf stellen ze vaak nog hogere eisen. Als er veel druk is, moet je je ook goed kunnen ontspannen. Bij elke hogeschool en universiteit is er veel aandacht voor sporten, en niet voor niets. Er zijn ook allerlei clubjes die muziek maken, toneelspelen, creatieve dingen doen… verzin het en het bestaat in een gemiddelde studentenstad. Maakt uw zoon of dochter voldoende tijd voor gezonde ontspanning?

Mijn kind gaat studeren, regel 3: Uw kind is volwassen

Deze regel lijkt een tegenstelling met voorgaande regels. Misschien vond ik het daarom ook zo lastig mijn rol te vinden als ouder van een student. Maar feit is dat uw kind in de onderwijswereld nu volwassen is. Al is uw kind 16… heeft hij of zij de havo of het vwo afgesloten, dan telt hij voor de onderwijsinstelling en voor DUO (studiefinanciering) als volwassene.

Mijn kind gaat studeren, regel 4: Geen contact met de onderwijsinstelling

Een uitvloeisel van regel 3 is dat de hogeschool of universiteit geen contact met u zal zoeken. U krijgt geen rapporten thuis gestuurd, er zijn geen mentorgesprekken. Als uw kind nooit op de lessen verschijnt of geen enkel tentamen haalt, krijgt u geen bericht. Dat mag namelijk niet in het kader van de privacywet. Natuurlijk krijgt de student wel allerlei waarschuwingen. Gaat hij het Bindend Studieadvies mogelijk niet halen, dan krijgt hij in ieder geval maanden van tevoren een schriftelijk bericht.

Mijn kind gaat studeren, regel 5: Wat als er iets niet lekker loopt?

Maar wat doe je dan als ouder als je weet dat er iets niet lekker loopt? Eigenlijk is het enige dat je kunt doen je kind te wijzen op ‘hulptroepen’. Iedere student heeft een studieloopbaanbegeleider of studieadviseur. Hij is het eerste aanspreekpunt voor de student. Zijn er vragen of problemen? De student kan die voorleggen aan zijn begeleider. Die komt niet uit zichzelf naar de student toe. Weet uw kind wie zijn begeleider is en hoe hij hem kan bereiken? Hij zal hem zeker nodig hebben in het eerste studiejaar.

Mijn kind gaat studeren, regel 6: Zijn er nog meer hulptroepen?

Op de hogeschool en universiteit zijn er nog veel meer ‘hulptroepen’. Kijk eens op de sites van de instelling wat deze mensen allemaal voor uw kind kunnen doen. Er zijn studentendecanen, studentenpsychologen en studentenartsen. Daarnaast zijn er nog allerlei trainingen zoals een studievaardigheidstraining of een ‘writing lab‘. Met het optimisme eigen aan de jeugd zal een eerstejaars niet snel opzoeken wie dat zijn en wat ze voor hem kunnen doen. Doet u dat alstublieft? Voorkomen is beter dan genezen en merkt u dat er iets niet goed gaat, dan weet u meteen waar u uw kind naar kunt verwijzen. Dat is zeker belangrijk als uw kind een handicap of belemmering heeft.

Mijn kind gaat studeren, regel 7: Studiefinanciering

Uw kind zal studiefinanciering hebben aangevraagd. Misschien hebt u daar een beetje mee geholpen. De DUO gaat ervan uit dat uw kind de studiefinanciering zelf regelt. Lukt hem of haar dat nog niet helemaal? Leg het allemaal nog eens uit. Laat hem ook eens berekenen hoeveel studieschuld hij krijgt, wat hij later verdient en wat dit betekent voor het aflossen.

Regel 8: Andere geldzaken

Hebt u al eens met uw kind gekeken wat studeren gemiddeld kost en waaraan studenten gemiddeld hun geld uitgeven? Weet uw zoon of dochter wat de gemiddelde inkomsten van studenten zijn en waar dat geld vandaan komt? Kijk er samen eens naar. Voor studenten met een belemmering of handicap zijn er extra toelagen.

Regel 9: Het wonen

Een studerend kind gaat anders wonen. Ook als uw zoon of dochter nog even bij u thuis blijft wonen, zal er iets (moeten) veranderen. Uw kind is immers volwassen. Gaat uw kind op kamers, dan is er zeker een hele verandering. Lukt het allemaal, daar op die kamer? Is het gezellig? Heeft uw kind geen heimwee? Vraag er eens naar. En zoek uw kind eens op in zijn of haar nieuwe thuis. natuurlijk wel ruim van tevoren afspreken wanneer u komt. Er moet immers gepoetst worden!

Regel 10: Ga niet wakker liggen

Aan deze regel zult u zich niet houden. Het merendeel van de ouders zal zich wel eens afvragen hoe het nu werkelijk gaat, daar op die hogeschool of universiteit. En dan lig je weleens te draaien in je bed. Hoe het gaat met het studentenleven.. met de geldzaken… met de nieuwe vrienden… Ik ben er zelf als moeder bijzonder sterk in om allerlei beren op de weg van mijn kinderen te zien. Niet doen! Met verreweg de meeste jonge mensen gaat het goed, vrijwel iedereen vindt zijn weg wel. Dat is misschien niet met de studie waar hij nu zo enthousiast begint.. maar met de meeste jongeren komt het echt wel goed. Als allerbelangrijkste gouden regel wil ik u meegeven: de verantwoordelijkheid voor de studie ligt bij de student. Het enige dat u kunt doen is hem daarop voor te bereiden. En misschien eens af en toe een klein duwtje in de goede richting te geven. Het komt goed.

 

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.