Met hbo propedeuse naar universiteit
Een vraag die ik vaak van ouders (en studenten) krijg is: ‘Kun je ook met een hbo propedeuse naar de universiteit?’ Een vraag waar ik graag dieper op inga. Met hbo propedeuse naar universiteit? Soms is dat lastig. Maar er is in elk geval een goed alternatief.
Twee bacheloropleidingen
Om de vraag ‘met hbo propedeuse naar universiteit?’ goed te beantwoorden wil ik eerst iets meer vertellen over de twee verschillende bacheloropleidingen.
Haast elke opleiding kun je op hbo of op wo (universitair) niveau doen. De hbo bacheloropleiding duurt vier jaar, de wo bacheloropleiding duurt drie jaar. Volg je de hbo opleiding biotechnologie dan word je opgeleid tot bijvoorbeeld projectleider of manager in de biotechnologie. Volg je de wo bacheloropleiding biotechnologie dan word je uiteindelijk wetenschapper in de biotechnologie. Dan moet je na je bacheloropleiding nog wel een aanvullende masteropleiding doen. Pas dan is je universitaire opleiding afgerond.
Maar niet iedere universitair afgestudeerde wordt wetenschapper. Ook na een universitaire opleiding kun je projectleider of manager worden. Wat is dan het verschil?
Andere aanpak
Er zijn veel overeenkomsten tussen hbo en wo. Het zijn allebei opleidingen die heel wat van de student vergen. Je moet vooral gemotiveerd zijn om een van beide opleidingen te volgen. Je moet goed kunnen studeren en plannen. Ook moet je kunnen samenwerken met andere studenten. Je moet zelfstandig kunnen werken. En, heel belangrijk, het moet je ook lukken op tijd te ontspannen.
Beide opleidingen leiden op tot een beroep op hoger niveau.
Er zijn ook verschillen. Op het hbo zal de student veel meer toegepaste theorie krijgen. Hij krijgt veel meer praktijk. De student wordt primair opgeleid tot een professional die op hoger niveau kan werken. Op de universiteit krijg je veel meer theorie. De student leert hoe hij onderzoek moet doen. Hij wordt ook primair opgeleid tot wetenschapper.
In de praktijk is de scheiding niet zo zwart-wit, maar dit is wel het uitgangspunt.
Andere vragen
Ik heb leservaring op hbo én wo. Wat me altijd opviel was dat de studenten andere vragen stellen. Op het hbo hoorde ik heel vaak: ‘interessant wat je vertelt… Maar wat heb ik hieraan in de praktijk?’ Op de universiteit hoorde ik: ’interessant wat je vertelt… Maar is er ook bewijs voor? Is er nog aanvullende kennis? Zijn er ook andere visies?’
Ik breng het nu een beetje zwart-wit… Maar dit is wel de kern van de vragen die ik als docent kreeg.
Hbo studenten: Vooral veel interesse in praktische toepassingen.
Wo studenten: Vooral kritische vragen naar meer kennis.
De insteek van beide groepen studenten vind ik even belangrijk. Beide aanpakken zijn, denk ik, onmisbaar. En nogmaals… ook op het hbo wordt er goed onderzoek gedaan en op de universiteit gaat het ook om de praktijk. Beide typen onderwijs lopen deels in elkaar over. In het buitenland is er niet zoveel verschil, daar lopen de onderwijstypen meer in elkaar over.
In een notendop
Van de studiekeuzesite studiekeuze123 heb ik onderstaand schema gekopieerd. Overigens ben ik het niet helemaal eens met dit schema. Het lijkt alsof er op het hbo meer begeleiding is. Mijn ervaring is echter dat dit niet altijd zo is. Ik ken universiteiten die veel meer begeleiding geven en in kleinere groepen werken dan op sommige hbo’s gebruikelijk is. Vindt u het belangrijk te weten hoeveel begeleiding uw kind krijgt? Verdiep je dan eens in de Nationale Studentenenquête. Daarin kun je precies vinden hoeveel begeleiding huidige studenten van die opleiding krijgen. Ook kun je kijken naar de studiebijsluiter of ‘hoe vind je een opleiding met goede kwaliteit‘?
Hogeschool
Hbo: hoger beroepsonderwijs
- Leren voor een beroep
- Vooral praktisch
- Bestaande kennis toepassen in de praktijk
- Veel verschillende vakken
- Leerstof gespreid behandeld
- Vaak les in groepen
- Vaak les in klassen
- Je wordt opgeleid voor een beroep
Universiteit
Wo: wetenschappelijk onderwijs
- Leren onderzoek te doen
- Vooral theoretisch
- Nieuwe kennis ontdekken en delen
- Minder vakken, meer verdieping
- Leerstof geconcentreerd, in hoog tempo behandeld
- Veel zelfstandig leren
- Vaak les in grote collegezalen
- Je wordt opgeleid voor een functie
Met hbo propedeuse naar universiteit… Wat is een propedeuse?
Je propedeuse halen, je P halen, zeggen studenten ook wel, betekent dat je al je studiepunten van het eerste jaar hebt gehaald. Op het hbo krijg je dan ook vaak een ‘propedeusediploma’. Op de meeste universiteiten leeft de term propedeuse niet zo.
Met hbo propedeuse naar universiteit?
Terug naar de vraag… Mijn kind zit op de havo. Hij of zij wil uiteindelijk naar de universiteit… Is dit mogelijk? Met hbo propedeuse naar universiteit?
Het antwoord is ‘ja’… onder bepaalde omstandigheden. Maar ik raad ouders en studenten aan hier heel goed over na te denken. Schakelen van hbo naar universiteit gaat niet zomaar.
Tot voor een paar jaar was het populair om met een hbo propedeuse naar de universiteit te gaan. In de praktijk bleek deze overstap voor studenten, die oorspronkelijk van de havo afkwamen, toch te zwaar. Het gevolg was dat deze studenten vaak gefrustreerd raakten, gedemotiveerd stopten met hun studie, hun zelfvertrouwen verloren en te maken kregen met studiestress.
Hogere eisen: vwo diploma
De basiseis om toegelaten te worden tot een universitaire bacheloropleiding is een vwo diploma met het goede profiel. Er zijn wel mogelijkheden om met een hbo propedeuse en (meestal) aanvullende vwo certificaten toegelaten te worden. Maar dan moet de student dus vaak naast zijn propedeuse nog voor een aantal vakken vwo examen doen. Dit is zwaar en kost ook vaak een jaar. Wil je kind écht naar de universiteit terwijl hij of zij een havo diploma heeft? Eerst een vwo diploma halen is dan logischer.
Wat past bij uw kind?
Ik ontmoet wel eens ouders die redeneren: ‘hoe hoger hoe beter‘. Op zich super dat ouders het beste willen voor hun kind. Je moet je als ouder wel afvragen of ‘hoger’ ook echt ‘beter’ is. Ik vind het belangrijk dat studenten een studie kiezen die past bij hun ambitie en capaciteiten. En je moet je ook fundamenteel afvragen of een universiteit werkelijk ‘hoger’ is… Ik ken genoeg mensen die geen universitair diploma hebben en toch op heel ‘hoge’ en belangrijke posities terechtgekomen zijn. En los van dat alles… het gaat toch primair om het geluk van de student… De prestatiedruk in onze maatschappij is enorm groot. Levert ‘hoe hoger hoe beter’ ook meer levensgeluk op?
Van hbo naar universiteit
Er is wel een andere route die ik zeker aan kan raden als een student via havo en hbo naar de universiteit wil. Na een hbo bacheloropleiding kun je alsnog een universitaire master gaan doen. Dan zijn er wel toelatingseisen. Meestal moet een student over de jaren heen een 7 gemiddeld hebben gehaald. Ook zal de master aan moeten sluiten op de vakken die de hbo student heeft gevolgd (toelating master).
Contact opnemen met de masteropleiding
Ik raad hbo studenten, die naar de universiteit willen, aan om al in hun tweede hbo jaar contact op te nemen met de universitaire master van hun keuze. De student kan dan in zijn vrije keuzeruimte de vakken volgen die nodig zijn om makkelijk aan te sluiten. Een student kan soms ook een minor volgen die speciaal bedoeld is om deze aansluiting te vergemakkelijken. Er zijn ook schakelprogramma’s (pré-master). Soms duren die kort, soms zijn ze langer. Dat heeft te maken met wat de student al op het hbo heeft gedaan en de eisen die de masteropleiding stelt. Er zijn hbo’s en universiteiten die onderling afspraken hebben gemaakt over de doorstroom van hbo studenten naar de universiteit. Heeft je kind hier interesse in? Vraag daar dan naar in de studiekeuzeperiode. Er zijn overigens ook masters op het hbo.
Met hbo propedeuse naar universiteit? Geldzaken
Uiteraard spelen geldzaken ook een rol. Kijk vooral naar het aantal jaren dat je recht hebt op studiefinanciering. Daar zit namelijk een grens aan. Een student mag niet ‘eeuwig’ studeren.
Met hbo bachelor naar universiteit?
Het mislukt vaak om de overstap vanuit de propedeuse naar de universiteit te maken. Na een hbo bachelor lukt dat beter. De student is rijper, heeft meer studievaardigheden en weet beter wat hij wil. Het lukt niet altijd.. met een hbo bachelor naar de universiteit. Maar… lukt de aansluiting naar de universiteit niet, dan is er niets aan de hand. De student heeft immers een prachtig diploma… Een hbo bachelordiploma is een mooie toegang tot de arbeidsmarkt. Lees ook: Welke factoren zijn belangrijk bij succesvol studeren
Webinar over kenmerken van hbo en wo
Hallo, jammer dat woorden oneigenlijk gebruikt worden. Neem het woord ‘ master’.
In de laatste zin van je schrijven zeg je dat op het hbo ook masters gedaan kunnen worden. Laten we het woord ‘master’ alleen voor de universiteit gebruiken, zodat verwarring voorkomen kan worden.
Hallo, een master kan ook aan hbo worden gevolgd, zie de uitleg op deze door het ministerie van onderwijs gefinancierde website: https://www.studiekeuze123.nl/studiekeuzewoordenboek/master
hallo hoe gaat het, ik heb een vraag. Ik ben klaar met mijn HAVO en wil criminologie studeren maar het is een WO opleiding, dus ik moet gaan een P(propedeuse) doen, wat voor soort hbo-opleiding moet ik voor de propedeuse gaan kiezen die met criminologie heeft to maken? Rechten, socologie of Psychologie
Dag Kevin. Een mooi plan. je moet vragen aan de universiteit waar je naartoe wilt welke toelatingseisen ze hebben. Dat mogen opleidingen zelf bepalen. Naast je P (hbo propedeuse) heb je waarschijnlijk ook nog 1 of meer aanvullende vwo certificaten nodig. Goed uitzoeken dus.
Ik doe de opleiding communicatie en multimedia design. Ik heb mijn propedeuse gehaald, ik twijfel nu of ik zal doorstromen naar de universiteit. Ik wil namelijk graphic designer worden, en de opleiding cmd is nogal wat breed, er zitten veel vakken in die mij niet echt aanspreken. Wat kan ik het beste doen? Door naar de uni om specifiek graphic design te studeren of cmd afmaken? Het is makkelijker om met cmd werk te vinden aangezien het een brede opleiding is, zou ik met een uni diploma dat specifiek voor gr. design is ook zo werk kunnen vinden? Of ik start een eigen bedrijf kan ook… Maar ik loop dus heel erg tegen een keuze tussen hbo afmaken of naar de uni gaan
Beste anoniem, Ik denk dat je er goed aan doet eens uitgebreid met de universitaire opleiding die je wilt gaan doen te praten. Kun je doorstromen? Moet je aanvullende vwo certificaten halen? Hoe groot is het risico dat je loopt? Want ga je met hbo propedeuse naar een universitaire bachelor en lukt dit niet, dan heb je geen enkel diploma. Ga je met je hbo bachelor op zak een universitaire master doen, dan heb je altijd nog je mooie bachelordiploma als er iets verkeerd gaat. Er wordt inderdaad nogal eens gezegd binnen hbo kringen dat de werkgelegenheid minder is als je een universitair diploma zou halen omdat je dan te duur zou zijn. Maar vanuit het UWV krijg ik andere signalen. Met een universitair diploma zijn je baankansen minstens zo goed. Dit zou ik eens onderzoeken binnen je vakgebied. Flink googelen en navragen bij afgestudeerden van de universiteit en je hbo opleiding. beide opleidingen kunnen je namen van afgestudeerden geven. Je kunt ook een kijken naar deze link , dit gaat over baankansen na de universiteit. Of de link ‘baankansen na het hbo’.
Bedankt!!
Als je na het halen van je propedeuse diploma op het hbo en je gaat doorstromen naar de VO betaal je dan het instellingsgeld of het wettelijke tarief?
Dag Jack, als je naar het WO gaat betaal je het wettelijk tarief, dus gewoon ‘alleen maar’ collegegeld.
Hallo, mijn zoon doet Havo examen. Hij wil rechten gaan doen op het HBO maar wil uiteindelijk graag advocaat worden. Lukt het hem dan met een Masteropleiding aan de universiteit na de studie? Of komt er meer bij kijken. Wat is de beste route?
Dag Colette, Slim dat je zoon op tijd nadenkt over doorstromen naar de universiteit met een hbo diploma. Alle universiteiten regelen deze doorstroom weer op een andere manier. Ik adviseer hem daarom te kijken naar de sites van de universiteiten van zijn keuze of om deze opleidingen te mailen. Vaak kan een student zijn studieprogramma op het hbo al een beetje aanpassen om makkelijk door te stromen. Ik heb ook wel gehoord dat je met een hbo propedeuse rechten door kunt stromen naar de universiteit. Dan zijn er meestal nog wel aanvullende eisen. En doorstromen met een hbo diploma op zak is minder risicovol. Gaat er dan iets verkeerd, dan heb je in elk geval nog een mooi hbo diploma.
Om advocaat te worden moet je universitair rechten studeren, met civiele werking (zo heet dat).
Alleen een master halen is niet genoeg. Ook niet met HBO rechten.
Beste Hermien en anderen,
Zelf ben ik een student die na 4 jaar hbo is overgestapt op een universitaire studie (Rechtsgeleerdheid).
Ik merk en zie hier ook dat er veel vragen zijn over deze overstap. Wat is er verschil? Hoe moeilijk is de overstap? etc.
Ik zou eventueel graag mensen willen helpen door hun vragen hier te beantwoorden. Dat kan door een reactie te plaatsen onder mijn bericht.
Met vriendelijke groet,
Een behulpzame student 🙂
Dat is een prachtig aanbod Gerhard. Mag ik je hierover ook eens interviewen om een artikel over je te schrijven?
Hallo Hermien,
Bedankt! En een interview vind ik goed. Bent u in staat om via de mail met mij in contact te komen?
Goedenavond Gerhard,
Ik heb een aantal vragen over de overstap. Ik heb een 3 jarige MBO studie achter de rug, dit was een juridische studie waarin ik veel geleerd heb over rechten. Dit jaar ga ik HBO rechten volgen en wil ik graag door naar de universiteit. Is het mogelijk om na het behalen van mijn propedeuse in het eerste jaar, door te stromen naar de universiteit?
Met vriendelijke groet,
Manon.
Dag Manon,
Met een hbo propedeuse overstappen naar de universiteit kan maar er zijn wel voorwaarden aan gesteld. Vaak moet je 1 of meerdere vwo certificaten halen naast je hbo propedeuse. De universiteit waar je naartoe wilt mag hier zelf over beslissen. Vraag dit dus goed na bij de universiteit waar je naartoe wilt.
Beste Hermien,
Ik zit er aan te denken om een hbo propedeuse te gaan halen en dan door te gaan naar de wo-opleiding Cognitive Science and Artificial Intelligence. Is het nog belangrijk dat de studies goed op elkaar aansluiten? Wat zou een goed passende hbo opleiding kunnen zijn?
Dat klinkt interessant Nomi. Zou je, als je even bezig bent, je ervaringen willen delen? Je kunt een artikel schrijven voor dit blog, maar ik kan je ook interviewen. Dat zou ik interessant vinden. Maar om in te gaan op je vraag… Opleidingen mogen zelf bepalen welke eisen ze stellen als je met een hbo propedeuse instroomt. Vaak zijn daar nog aanvullende vwo certificaten bij nodig. Dat komt omdat de aansluiting soms lastig is. Dus je doet er heel goed aan contact te zoeken met de opleiding. Zij kunnen je de juiste informatie geven.
Hallo Hermien,
Ik heb zelf een 21+ toets gedaan en ik ben nu bezig met mijn HBO-P. Ik zit echter te kijken naar een andere studie in het Buitenland. Wordt mij P ook geaccepteerd in andere landen om toegelaten te worden of is dit alleen in Nederland?
Dag Niels, Dat weet ik niet. Maar opleidingen hebben een grote vrijheid in welke studenten ze toelaten. Navragen dus. En misschien vind je informatie op https://www.wilweg.nl/ . Deze site geeft vooral informatie over studeren in het buitenland.
Beste Hermien,
Ik heb nog enkele vragen.
In 2020 heb ik de havo afgerond, ben ik begonnen aan een hbo opleiding en daar heb ik ontdekt dat het niet bij me past. Niet alleen het vakgebied (natuur & milieu), maar ook de focus en de manier van het onderwijs. Wel heb ik ontdekt wat ik echt wil.
Als ik het goed begrijp zijn er voor mij twee routes om op de universitaire bachelor terecht te komen: via een hbo propedeusediploma met aanvullende eisen of via een volledig vwo diploma en dat het eigenlijk wordt aangeraden om eerst een volledig vwo diploma te halen.
Ik las in dit artikel dat de overstap met een hbo propedeuse naar de universiteit voor leerlingen die oorspronkelijk van de havo af kwamen vaak toch te zwaar was. Is bekend waar deze leerlingen moeite mee hadden?
Wat maakt dat het schakelen van hbo naar universiteit soms moeilijk is?
Sluit het vwo beter aan op een universitaire studie dan een hbo propedeuse (in hetzelfde vakgebied) met aanvullende vakken op vwo niveau?
Zijn er manieren om de overstap van een hbo propedeuse naar de universiteit makkelijker te maken? Worden er bijvoorbeeld ergens cursussen aangeboden om bepaalde belangrijke vaardigheden voor het wo op te doen?
In september start ik met een jaar vavo om de aantal benodigde vakken op vwo niveau te halen. Ik ben nu aan het uitzoeken of ik daarna nog een jaar vavo zal volgen om een volledig vwo diploma te halen of dat ik na dat ene jaar voor een hbo propedeuse zal gaan.
Alvast bedankt!
Dag Anne, Wat goed dat je zo actief met je studiekeuze bezig bent. 28-1 geven we een webinar over de ‘verkeerde’ studiekeuze en een van de studenten, Madelief, heeft de overstap van hbo naar uni gemaakt met een propedeusediploma. Ik zal haar 28-1 vragen of ze dit zwaar vond.
Er is voor zover ik weet niet echt goed onderzocht wat de overstap met hbo propedeuse naar de uni soms zo zwaar maakt. Ik heb wel ervaringen gehoord van docenten en studenten. De hoeveelheid lesstof en het tempo waarin je dit moet doen is hoger op de universiteit. Bovendien is een studie op de uni theoretischer, het hbo is echt gericht op de praktijk. lees bijvoorbeeld dit artikel. Een ander advies dat ik je graag geef is om contact te zoeken met de opleiding waar je naartoe wilt. Er zijn ook opleidingen waar de overstap van hbo propedeuse naar universiteit relatief makkelijk gaat. En blijkt het toch lastig, dan kun je je daar op voorbereiden. Tenslotte nog een vraag aan de lezers… Wie wil met Anne ervaringen delen? dat kan via het reactieblokje hieronder en je kunt ook contact met mij opnemen. Ik zou graag meer persoonlijke verhalen van studenten horen die deze overstap hebben gemaakt…
Beste Hermien, ook ik heb een vraag: Ik doe nu de opleiding HBO Sociaal Werk op de Hogeschool Leiden en zit in mijn eerste jaar. Ik wilde sowieso gaan studeren, ik wist echter nog niet wat ik wilde worden en dus vond ik Sociaal Werk een mooie studie; het paste bij mij. Ik heb mij nu verdiept en georiënteerd in wat ik echt wilde, want de opleiding Sociaal Werk op zich vind ik wel leuk, ik ben er alleen achter dat ik later tóch niks wil doen in deze branche. Ik wil graag naar de Universiteit van Leiden rechtsgeleerdheid gaan studeren. Weet u of het klopt dat ik dan mijn P van Sociaal Werk moet halen, en een Nederlands toets op VWO niveau? Ik weet vrij zeker dat dit zo is, ik vraag mij alleen af of ik dan een jaar vertraging op loop, aangezien de Nederlands VWO toets pas in juli/augustus is en je je al moet inschrijven voor Rechtsgeleerdheid Rechtsgeleerdheid ‘in afwachting van papieren’? Hoe gaat dit normaal als je in één keer door wilt met je P naar de Uni? Hoor graag van u, alvast bedankt!
Vanuit het hbo op P niveau naar de universiteit is niet altijd zo makkelijk. Vaak moet je inderdaad naast je P ook vo certificaten halen of andere toelating op vwo niveau. Vraag aan de opleiding waar je naartoe wilt hoe ze de doorstroom zien en hoeveel tijd dit kost…
Is het mogelijk om na me propedeusejaar een tussenjaar te nemen en na me tussenjaar beginnen aan me universitaire opleiding?
Dag Thomas, je studie een jaar onderbreken kan in principe, maar moet je wel goed afstemmen met je opleiding. Blijven je studiepunten lang genoeg geldig? Je vraag over overstappen met een hbo propedeuse naar de universiteit is weer iets anders. Daarvoor gelden strenge eisen. Meestal moet je naast je hbo propedeuse ook nog een paar vwo certificaten halen. Hier zou je goed een tussenjaar voor kunnen gebruiken. Vraag aan de universitaire opleiding waar je naartoe wilt welke eisen ze stellen. In Nederland hebben opleidingen namelijk best veel vrijheid in het samenstellen van hun toelatingseisen. Overigens zijn universiteiten zo streng omdat een universitaire studie met een hbo propedeuse als vooropleiding niet zo makkelijk is. Veiliger is het eerst je hbo bachelor te halen en dan eventueel over te stappen. Gaat er dan iets verkeerd, dan heb je in elk geval al wel een mooi diploma op zak. Kies je voor deze route, dan is het slim om al vanaf je tweede jaar je keuzevakken zó te kiezen dat je toelating tot de universitaire master daarmee makkelijker gaat. En na je hbo bachelor kun je natuurlijk ook een tussenjaar doen. veel succes.
Dag Sandy, ik vind het een heel goede vraag. Heel binnenkort zal ik hier een artikel over schrijven. Dat laat ik je dan weten.
Beste Hermien,
Momenteel zit ik in mijn eerste jaar HBO. Ik hoor om mij heen dat veel studenten straks met hun P naar de Uni gaan. Ik heb ze gevraagd; waarom niet de HBO afmaken en dán de master gaan doen (WO master).
Wat is het verschil tussen iemand die een HBO bachelor + WO Master heeft gedaan en iemand die WO bachelor + WO Master heeft gedaan? Beiden eindigen op hetzelfde niveau, omdat ze allebei een master hebben gedaan, toch?
Ook zei een leerling dat een werkgever sneller voor degene zal kiezen die beide studies op WO niveau heeft afgerond..?
Kunt u mij het verschil aangeven en de eventuele beweegredenen?
Ik ben momenteel bezig met een opleiding business managment en ik zit in het laatste jaar MBO niveau 4. Ik zou daarna graag naar het HBO willen, mijn P halen en daarna door naar uni. Ik loop alleen tegen het punt aan dat ik geen/onvoldoende wiskunde heb gekregen. Moet ik hiervoor weer een extra jaar bijscholing nemen? of kan ik met mijn P meteen beginnen? Ik vraag dit af omdat ik als eis wiskunde A nodig heb (vwo niveau) voor de WO opleiding.
Dag Dino, dat mag iedere opleiding zelf beslissen. Dus je moet dat vragen aan de universiteit van je keuze. Heel mooi dat je zo gemotiveerd bent. Dat is de basis voor succes!
waar doe je dat als ik vragen mag doe je dat bij noten of eurocollege?
Dag Dino,
Als je met een hbo propedeuse naar de universiteit wilt, moet je dat vragen aan de universiteit waar je naartoe wilt.
als je propedeuse jaar het toch voor elkaar weet te krijgen om naar de uni over te stappen. Begin je dan ook in jaar 2? Waardoor je alsnog effectief 1 jaar van je bachelor af weet te snoepen, indien alles zonder vertraging behaald wordt.
Of is het zo dat je dan alsnog in jaar 1 moet beginnen, waardoor het tijds-technisch gezien niet veel uitmaakt of je HBO afmaakt of na je P overstapt?
Dag Floyd, Dat hangt van de universiteit af waar je naartoe wilt. Vaak moet je toch weer in je eerste studiejaar beginnen. Mijn tip: navragen bij de opleiding van je keuze. Opleidingen hebben namelijk een grote keuzevrijheid in hun toelatingsbeleid en ze gaan er dan ook allemaal anders mee om.
ik zit op dit moment in 3 havo en ik weet niet of ik nu havo moet afmake en hbo gaan doen en daarna wo of van 3h naar 4 te gaan en dan vwo af temaken en dan wo doen welke is slimmer?
Dag Miko,
Ik adviseer je te doen wat op dit moment het beste bij je past. Doe dit ook in overleg met je mentor. Wat past bij je? Vind je het interessant je echt te verdiepen in de lesstof en vind je de havo eigenlijk te gemakkelijk? Dan is vwo misschien een goed idee. Moet je nu al zwaar blokken om goede punten te halen, doe dan gewoon lekker havo. Wil je na het hbo naar de universiteit, zoek dan op tijd contact met de universiteit waar je naartoe wilt. Dan kun je je lesprogramma en stages op het hbo daarop aanpassen. Want wo masters hebben wel toelatingseisen. Kijk daar ook naar bij je studiekeuze. Soms zijn er afspraken tussen tussen hbo’s en universiteiten over de doorstroom en dan is alles wel makkelijker. Je kunt me gerust bellen als je hierover door wilt praten. Maar ik ken je natuurlijk niet. Vraag vooral advies aan je mentor en misschien schooldecaan.
In september 2019 gestart met HBO-opleiding, per 1-1-2020 uitgeschreven bij deze opleiding. Kind wil in september 2020 starten aan WO-bachelor Wageningen (heeft VWO-diploma).
Welke rechten heeft mijn kind nu nog v.w.b. studiejaren en wat zijn de financiële gevolgen voor het kind/ons. Gaat hier op enig moment instellingscollegegeld van toepassing zijn?
Dag Danielle,
Na een hbo opleiding, als die niet is afgemaakt, krijg je subsidie op het collegegeld als je een andere bachelor gaat doen. Ik het geval van je dochter een bachelor op wo niveau. Dat wil zeggen, je betaalt het wettelijke collegegeld van €2083 per jaar. Het instellingsgeld, dat is de kostprijs van zo’n opleiding, betaal je alleen als je twee keer dezelfde studie op hetzelfde niveau doet. Gelukkig krijgt je kind daar dus niet mee te maken. Kijk nog wel even naar de jaren waarop ze recht heeft op studiefinanciering. Daarover vind je meer onder het kopje ‘financiën’. Lees ook https://weblog.wur.nl/studiekeuzekind/meer-studies-achter-elkaar-en-studiefinanciering/ Lees ook: https://weblog.wur.nl/studiekeuzekind/overheidssubsidie-voor-studenten/
Dus even voor de zekerheid: Kan je met een hbo propedeuse zonder verder vwo diploma of aanvullende certificaten wel of niet naar het wo?
Dag Femke,
Het hangt erg af van de opleiding waar je naartoe wilt hoe ‘streng’ ze zijn. Dat moet je dus zelf bij de opleiding infomeren. Veel universiteiten stellen naast een hbo propedeuse een of meerdere vwo certificaten verplicht. Dit om te voorkomen dat een student in de wo bachelor uitvalt. Wat dat betreft is het veiliger eerst een hbo bachelor te halen en dan eventueel een universitaire master te gaan doen. Valt dat tegen, dan heb je altijd nog een prachtig hbo diploma. Maar uiteraard moet je je eigen afwegingen maken. Misschien kun je ook je hbo opleiding verbreden of verzwaren? Of een paar vakken op de uni doen ter voorbereiding van je master? Veel succes, hermien
Beste Hermien,
Wanneer je een hbo bachelor op zak hebt en door wil stromen naar een wo bachelor, moet dan het instellingstarief altijd betaald worden?
Wat adviseerde je hierin altijd?
Dag Jorn,
Nee, dan betaal je gewoon het wettelijk collegegeld van €2080,- per jaar. Binnenkort zal ik in een artikel de regels over collegegeld nog eens goed op een rijtje zetten.
Is het mogelijk om met een propodeuse van bijv werktuigkunde hbo naar industrieel ontwerper wo te gaan?
Dag Mick, je vraag of je met je hbo propedeuse door kunststroming naar het wo is een vraag die je aan de betreffende opleiding moet vragen. Ze kijken dan ook naar welke vakken je gedaan hebt en welke cijfers je daarvoor gehaald hebt. Het is echt maatwerk. Vraag dan meteen ook na hoe het zit met de instroom na je bachelor. Want dat is vaak een minder risicovol traject. Groetjes, Hermien
Het valt me op dat dit artikel niet ingaat op de financiële gevolgen van de verschillende keuzes. Iets wat bij de huidige leerlingen en ouders toch zeker ook zal meespelen. De overstap van hbo-propedeuse naar universiteit is aanmerkelijk goedkoper dan eerst je hbo bachelor afronden en dan een universitaire master doen. Dan ben je n.l. het instellingscollegegeld verschuldigd en dat kan oplopen tot meer dan 10.000 euro per jaar. Doorstuderen wordt op deze manier wel heel erg onaantrekkelijk (behalve als je rijke ouders hebt).
Geachte Puck, Dank voor uw reactie. Natuurlijk spelen financiële zaken een rol bij studeren.
Ik heb er echter nog nooit van gehoord dat iemand instellingscollegegeld moet betalen na een hbo.
Om dit begrip ook voor andere lezers uit te leggen: het instellingscollegegeld, dat inderdaad op kan lopen tot 10.000 euro of meer, zijn de werkelijke kosten die een opleiding kost. De student betaalt maar een deel van de werkelijke kosten namelijk 2060 euro. Een uitzondering vormen de eerstejaars student die voor het eerst gaat studeren en de lerarenopleidingen. Dit hoge instellingsgeld betaal je als je bijvoorbeeld twee keer achter elkaar een bacheloropleiding doet. Doe je eerst een bacheloropleiding en dan een masteropleiding dan betaal je’slechts’ het gewone collegegeld van 2060 euro. De rest van de kosten wordt door de Rijksoverheid gedragen. Er is ook gewoon studiefinanciering voor de student die doorstroomt van een hbo bachelor naar een wo master. Het kan wel zijn dat er andere tarieven zijn voor schakeltrajecten van hbo bachelor naar wo master. Nog een reden om op tijd te werken aan je doorstroom. Want een universiteit kan inderdaad besluiten ‘instellingscollegegeld’ te heffen als er een ingewikkeld schakeltraject nodig is. Bij gebruikelijke doorstroomtrajecten heb ik er echter nog nooit van gehoord.
De student krijgt ook gewoon studiefinanciering voor de volgende periodes:
hbo bachelor: 7 jaar lening, 5 jaar OV, 4 jaar aanvullende beurs
hbo + 1 jarige wo master: 7 jaar lening, 5 jaar OV, 4 jaar aanvullende beurs
hbo + 2 jarige wo master: 8 jaar lening, 6 jaar OV, 5 jaar aanvullende beurs
wo bachelor + 1 jarige wo master: 7 jaar lenen, 5 jaar OV, 4 jaar aanvullende beurs
wo bachelor + 2 jarige wo master: 8 jaar lenen, 6 jaar OV, 5 jaar aanvullende beurs
wo bachelor + 3 jarige wo master: 9 jaar lenen, 7 jaar OV, 6 jaar aanvullende beurs.
Toch zal uw mail gebaseerd zijn op een concrete ervaring. Die zou ik dan graag willen horen, want dit is inderdaad interessant om te melden aan ouders. Kunt u aangeven welke die concrete ervaring is? Uiteraard weet ik ook niet alle regels die instellingen hanteren, maar nogmaals, ik heb nog nooit gehoord dat de gesubsidieerde universiteiten het instellingstarief hanteren bij gebruikelijke doorstroom van hbo bachelor naar wo master. Ik hoor dus graag nadere bijzonderheden van u om door te geven aan (andere) ouders.