30 maart 2018 | Categorie: Studiekeuze

Wat is een leuke studie? Nationale Studentenenquête.

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Ieder jaar wordt aan 700.000 studenten op hbo en universiteit gevraagd wat ze vinden van hun studie. De uitslag kan heel handig zijn voor studiekiezers. Daar kun je veel van leren. Wat is een leuke studie?

Wat is een leuke studie?

Wat is een leuke studie? Een belangrijke vraag?

Op ouderavonden wordt me vaak gevraagd…”Wat is een leuke studie voor mijn kind? Hoe vindt hij of zij een leuke studie?”. Mijn antwoord hierop is eigenlijk een beetje flauw. Geen enkele studie is altijd leuk, geen enkele studie kan jarenlang elke dag leuk zijn… Wat wél een goede vraag is? “Welke studie vind ik écht interessant?” “Welke studie past bij mij en mijn idealen?” De Nationale Studentenenquête zal dan ook niet vragen aan studenten: “Vind je je studie leuk?” De nationale Studentenenquête vraagt naar andere zaken.

Wat wordt er gevraagd in de Nationale Studentenenquête (NSE)?

De NSE vraagt vooral naar aspecten die echt belangrijk zijn om succesvol te kunnen studeren. In de Nationale Studenten Enquête wordt studenten gevraagd een vragenlijst in te vullen en hun oordeel te geven over verschillende zaken:

  • de inhoud van de opleiding
  • de vaardigheden die je leert
  • de voorbereiding op de beroepsloopbaan
  • de docenten
  • de informatie die de opleiding geeft over alles dat met de studie te maken heeft
  • de studiefaciliteiten zoals computers en bibliotheek
  • de toetsing en beoordeling
  • de studieroosters
  • de studielast, is die groot of onregelmatig?
  • de studiebegeleiding, word je voldoende geholpen als dat nodig is?

Ook wordt gevraagd naar de mening van studenten over de stad waarin zij studeren en of er genoeg betaalbare kamers zijn.

Wat is een leuke studie? De resultaten

De resultaten van de NSE vindt u bijvoorbeeld op Studiekeuze123. Achter elke opleiding die u vindt met de zoekmachine treft u de knop ‘feiten en oordelen’. Die zijn gebaseerd op de NSE. Er zijn elk jaar ook allerlei ranglijsten over de kwaliteit van de hogescholen en universiteiten. De NSE wordt ook bij deze beoordelingen gebruikt, soms aangevuld met andere oordelen. Elseviers weekblad gebruikt de NSE als basis voor het beoordelen van de beste studies. De Keuzegids kijkt ook naar de oordelen van wetenschappers en bedrijfsleven, aangesloten bij de NVAO.

De beste studies per vakgebied

Per vakgebied heb ik de ‘ranglijsten’ beschreven:

De beste opleidingen onderwijs en opvoeding
De beste opleidingen taal en communicatie
De beste opleidingen cultuur & kunst
De beste opleidingen recht & bestuur
De beste opleidingen economie & bedrijf
De beste opleidingen gedrag & maatschappij
De beste opleidingen op het gebied van gezondheid
De beste opleidingen leven & omgeving
De beste opleidingen exact & informatica
De beste opleidingen ontwerp & constructie
De beste interdisciplinaire bachelors

Wat als de opleiding goed scoort?

Een opleiding die goed wordt beoordeeld door studenten heeft de zaken goed voor elkaar. De sfeer is prettig, de studenten weten wat er van ze verwacht wordt. Het studeren binnen deze opleiding bevalt. Dat enthousiasme werkt aanstekelijk.

Wat als de opleiding niet zo goed scoort?

Scoort een opleiding niet zo goed, dan hoeft dat niet te betekenen dat die opleiding minder geschikt is voor uw kind. Vinden de studenten bijvoorbeeld dat de begeleiding te wensen overlaat? Als uw kind weinig begeleiding nodig heeft is dat misschien minder erg.
Kiest uw kind voor een opleiding die niet zo goed scoort? Vindt u het niet zo verstandig als uw kind toch voor deze opleiding kiest? Het is natuurlijk de keuze van de aanstaande student. Maar misschien kan hij op een Open Dag wel vragen aan docenten en studenten waarom de studentoordelen tegenvallen…

Wat doen opleidingen met de NSE

Een tweede doel van de NSE is dat opleidingen feedback krijgen van hun studenten. Ze komen er zo achter wat verbeterd kan worden aan de opleiding. Moeten er meer docenten komen? Is er betere voorbereiding op de arbeidsmarkt nodig? Allemaal zaken waar opleidingen hun voordeel mee kunnen doen. Ook dat is een goede vraag op de Open Dag… Hebben de studenten een kritisch oordeel gegeven over de opleiding? Wat denkt de opleiding in de toekomst te verbeteren?

Wat kunt u als ouder met de studentoordelen?

Ik merk dat jonge mensen toch vaak blijven hangen in een eerste indruk op een Open Dag of meeloopdag. Op bezoek gaan bij een instelling is zeker wezenlijk. Misschien kunt u aanvullend eens praten over de oordelen van andere studenten over de opleiding die uw zoon of dochter wil kiezen. Het is erg belangrijk studies te vergelijken. Ook als de naam of het onderwerp hetzelfde is… Deze opleiding bestaat misschien ook in een andere stad… Hoe ziet die opleiding er in een andere stad uit? En wat vinden studenten van deze opleiding? Bezoek bij Open Dagen meerdere instellingen, niet alleen de hbo of universiteit bij u in de buurt.

Een tussenjaarprogramma gaat dieper in op de wezenlijke studiekeuzevragen.

Vijf wezenlijke studiekeuzevragen op basis van onderzoek van Marinka Kuijpers

Wat is een leuke studie? Een studie die bij je past

Maar waar uw zoon of dochter ook voor kiest.. Het is belangrijk dat de studie vooral bij hem past. De vijf wezenlijke studiekeuzevragen kunnen helpen om inzicht te krijgen in jezelf. Pas dan kan de student goed kiezen.

Meer over Studiekeuze 123

Artikel 1: Wat is Studiekeuze123.nl
Artikel 2: Interessetesten wat heb ik eraan?
Artikel 3: Hbo? universiteit? Wat past bij mijn kind?
Artikel 4: Open Dagen bezoeken
Artikel 5: Welke hogescholen en universiteiten zijn er?
Artikel 6: Welke studies zijn er?
A
rtikel 7: Wat is een leuke studie, Nationale Studentenenquête
Artikel 8: Toelating tot de hogeschool of universiteit
Artikel 9: Wat verdient mijn kind na afstuderen?

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.