Verstandige (online) keuze: Keuzegids beste wo studies
Een Verstandige (online) keuze maken? Hoe doe je dat? Er zijn een paar slimme studiekeuzehulpen die je ook online of gewoon door te lezen kunt gebruiken. Studiekeuze123 is daar een goed voorbeeld van. De Keuzegids is een andere, haast onmisbare, vraagbaak.
Een verstandige (online) keuze
Naar aanleiding van de Keuzegids universiteiten , die nét is verschenen, volgen er de komende periode een aantal artikelen. Er is ook een Keuzegids hbo, mbo en masters.
De Keuzegids universiteiten begint met een artikel over hoe je, ook in Coronatijd, met studiekeuze bezig kunt zijn. Voor ouders en studiekiezers staan hier slimme tips. Een hele slimme: loop ook eens gewoon over de Campus. Ook al zijn de gebouwen nu (vrijwel) dicht en is het er doodstil, je krijgt toch een indruk van hoe het leven er na Corona uitziet. En nog zo eentje: zoek de facebookgroep op van de studieverenigingen en studentenverenigingen van de universiteit of hbo. Ook dat helpt om de sfeer te proeven. Een studievereniging is overigens gekoppeld aan de studie en vooral studie gerelateerd. Een studentenvereniging heeft vooral met gezelligheid, netwerken en elkaar ontmoeten te maken. Ook kun je vaak online proefstuderen En als je erom vraagt, zul je vaak een online hoorcollege kunnen bekijken. Alle opleidingen hebben e-mail mogelijkheden. Aan studiekiezers raad ik aan via de mail veel contact met huidige studenten te zoeken en hen te vragen hoe de studie bevalt.
Voor je begint met de studie
De Keuzegids geeft ook tips ter voorbereiding van de studie. Een heel belangrijke is je verdiepen in de kosten en de studiefinanciering. De meeste studiekiezers vragen hierbij hulp van hun ouders. En kijk ook naar wat je verdient na een universitaire studie.
De meeste universitaire opleidingen kun je volgen met een vwo diploma en het goede profiel eventueel met aanvullende vakken. Je moet je bij voorkeur opgeven voor 1 mei. Dan word je namelijk altijd aangenomen. Een student die zich na 1 mei aanmeldt kan geweigerd worden. Om te checken of je de goede keuze hebt gemaakt is er nog een studiekeuzecheck of matching. Voor ongeveer een-derde van de opleidingen is er een numerus fixus, een selectie. Voor deze opleidingen moet je je vóór 15 januari opgeven (maar kijk i.v.m. Corona goed op de site van de universiteit. Sommige aanmelddata zijn iets later). En loten wordt waarschijnlijk in de toekomst ook weer mogelijk. (lijst opleidingen met selectie)
Studiepunten halen en het Bindend Studieadvies
De Keuzegids heeft terecht ook een hoofdstuk over het Bindend Studieadvies. Over het Bindend Studieadvies (BSA) is heel wat discussie. Die is te volgen op de facebookgroep Ouders en Studie .
Tijdens het eerste studiejaar moet je een minimum hoeveelheid studiepunten halen. Haal je die niet, dan moet je stoppen met de opleiding. Ik adviseer ouders en studiekiezers goed te kijken naar welke percentages studenten hun opleiding binnen een redelijke tijd afronden. Er zijn namelijk grote verschillen tussen studies en universiteiten. Beginnen aan een studie is één ding, hem ook afronden weer iets anders. Studiesucces heeft zeker te maken met een goede studiekeuze. Maar ook met de kwaliteit van de opleiding. Onderzoek die kwaliteit grondig voordat je aan een studie begint door de studiebijsluiter goed te lezen. De Keuzegids is ook een uitstekend instrument om de kwaliteit van de opleiding te onderzoeken.
Verstandige (online) keuze
Ieder jaar wordt aan studenten gevraagd wat ze vinden van hun opleiding, de Nationale Studentenenquête. Dit jaar kon die door Corona niet doorgaan. De Keuzegids gebruikt de studentoordelen van vorig jaar. Maar kijkt ook naar de ‘harde data’. Welk percentage studenten stroomt door naar het tweede studiejaar en welk percentage haalt de studie zonder al te veel studievertraging? De Keuzegids kijkt naar de studentoordelen met betrekking tot de inhoud van de opleiding, de toetsing, de kwaliteit van de docenten, de wetenschappelijke vorming, de praktijkgerichtheid, de haalbaarheid en de faciliteiten.
Wat is de beste universiteit?
Het beste scoren:
- Wageningen University & Research (73 punten)
- UT Twente (68,5 punten)
- Open Universiteit (67 punten)
- Maastricht University (64,5 punten)
- Radboud University (63,5 punten)
Maar de beste universiteit is uiteindelijk de universiteit die het beste bij de studiekiezer past…
Een verstandige (online) keuze… En het hbo dan?
Ook het hbo is een verstandige keuze als deze vorm van onderwijs beter bij je past. Ook leerlingen met een vwo diploma kiezen hier soms voor. Geen vwo diploma? Ook dan zijn er mogelijkheden om naar de universiteit te gaan. De meest logische route is met een hbo bachelor naar de uni. Er zijn ook mogelijkheden om met een hbo propedeuse naar de universiteit te gaan. Dan zijn er vrijwel altijd ook aanvullende vwo certificaten nodig.
Als de hbo Keuzegids en de master Keuzegids verschijnen besteed ik hier ook aandacht aan.
Meer vakgebieden besproken in de Keuzegids…
De beste wo opleidingen onderwijs & opvoeding
De beste wo opleidingen taal & communicatie
De beste wo opleidingen cultuur & kunst
De beste wo opleidingen recht & bestuur
De beste wo opleidingen economie & bedrijf
De beste wo opleidingen gedrag & maatschappij
De beste wo opleidingen gezondheid
De beste wo opleidingen leven & omgeving
De beste wo opleidingen exact & informatica
De beste wo opleidingen ontwerp & constructie
De beste interdisciplinaire bachelors
Studiekeuze lastig?
‘Als je niet echt op bezoek kunt op een onderwijsinstelling op een Open Dag en meeloopdag is studiekeuze toch een beetje een sprong in het diepe. Maar mij is het gelukt. Ik heb nog steeds veel contact met andere studenten van mijn studie en ook andere studies. Als ik wel eens twijfel over mijn keuze, dan helpen ze mij verder te kijken. Naar de leuke vakken die er nog aankomen. Dat motiveert me.’ Duwayne
Webinars voor ouders en studiekiezers in bovenbouw havo/vwo
Regelmatig geef ik een webinar over studeren en studiekeuze. Het gaat dan over tips voor studeren op een hbo of universiteit. Het volgende webinar is 28 januari aanmelden. Daarna is er weer een webinar op 10 februari aanmelden.