Beste opleidingen op het gebied van gezondheid
Veel jongeren willen geneeskunde studeren. Dokter worden… een ideaal voor velen. Maar er zijn veel meer opleidingen die te maken hebben met gezondheid. Hoe vind je die? En wat zijn de beste opleidingen op het gebied van gezondheid?
Veel mogelijkheden binnen de gezondheidszorg
Jongeren kennen niet zoveel beroepen. Meestal maar een stuk of twintig. Daarom organiseren heel wat scholen een beroepenmarkt. Als je een beetje een beeld hebt van een vakgebied is de studiekeuze soms wat makkelijker. Waarbij ik wel op wil merken dat de meeste studenten pas tegen het eind van hun opleiding precies weten wat ze willen worden, wat hun eerste baan zal zijn. En in de loop van een carrière veranderen de meeste mensen ook nog eens van beroep. De studiekeuze moet niet persé afhangen van een beroepskeuze.
Maar weten welk interessegebied jouw passie heeft? Ja dat helpt bij studiekeuze.
Kijk eens verder binnen een vakgebied
Ik adviseer jongeren, maar zeker scholieren die dokter willen worden, vooral verder te kijken binnen hun interessegebied. Want er is zoveel meer mogelijk dan je in eerste instantie denkt. Het vakgebied ‘gezondheid’ is typisch zo’n voorbeeld. Er zijn honderden bacheloropleidingen op het gebied van gezondheid. En misschien past die ene gezondheidsopleiding wel veel beter bij je dan geneeskunde.
Kwaliteit is belangrijk
Maar waar een student ook voor kiest. Het is belangrijk ook te kijken naar de kwaliteit van de opleiding. Wat zijn de beste opleidingen op het gebied van gezondheid?
Gelukkig is dat redelijk makkelijk uit te zoeken.
Opleidingen met elkaar vergelijken
Je kunt op verschillende manieren opleidingen met elkaar vergelijken. Hier moet een studiekiezer echt de tijd voor nemen. Al heet een studie hetzelfde, er zijn soms grote verschillen. De manier van lesgeven is soms heel anders, de manier waarop je je studiepunten verdient is anders, er is een andere inhoudelijke insteek…
Het is belangrijk om te kijken naar wat je studeert maar ook op welk niveau je dat doet. Wat past beter bij je? Hbo? universiteit? En welk instituut en welke manier van studeren past het beste bij je? Kortom let op de kwaliteit van de opleidingen en vooral op wat het beste bij je past. De studiebijsluiter kan hier een handig hulpmiddel bij zijn.
Wat is de Keuzegids?
Je kunt op verschillende manieren ontdekken welke opleidingen er zijn binnen gezondheid en wat de kwaliteit van die opleidingen is. Leerlingen en ouders zijn vaak enthousiast over de Keuzegids. En ook decanen gebruiken de Keuzegids veel. De Keuzegids is een ‘consumentengids’ voor studiekiezers en hun ouders. Er is een Keuzegids voor bacheloropleidingen hbo, bacheloropleidingen op de universiteit, masteropleidingen en mbo opleidingen. Je kunt de Keuzegids kopen maar op de meeste scholen is hij ook aanwezig, vaak digitaal.
Kwaliteitsoordelen
De Keuzegids is niet de enige. Er zijn meerdere ranglijsten en kwaliteitsoordelen. Er wordt ook veel gekeken naar de oordelen van Elsevier. Die worden besproken in hun jaarlijkse magazine. Er is ook een site waar je per opleiding hun kwaliteitsoordeel kunt lezen.
Op Studiekeuze123 vind je ook een heleboel feiten en cijfers over opleidingen. Studiekeuze123 geeft geen kwaliteitsoordeel. Wel vind je hier het rapport van de onderwijsinspectie over de opleiding (NVAO). Geneeskundeopleidingen worden beoordeelt in het tijdschrift Medisch Contact. In een ander artikel laat Medisch Contact zien waar je de meeste kans hebt door de selectie voor geneeskunde te komen.
Welke feiten en oordelen geeft de Keuzegids?
De Keuzegids geeft de volgende gegevens in een schema per opleidingsgroep:
- Feiten (Hoeveel collegegeld betaal je? Hoeveel studenten beginnen aan deze opleiding?)
- Prestaties (Hoeveel studenten halen het eerste studiejaar? Hoe lang doet een student gemiddeld over de opleiding?)
- Oordelen (Hoeveel lesuren zijn er? Is de inhoud van de opleiding interessant? Word je goed voorbereid op je loopbaan?)
Deze feiten en oordelen zijn gebaseerd op gerenommeerde bronnen.
Beste opleidingen op het gebied van gezondheid: Eindoordeel per opleiding
Er staan veel feiten en cijfers in de tabellen van de Keuzegids. Samen bepalen ze het eindoordeel dat de Keuzegids geeft over de opleiding. Een opleiding krijgt één tot vijf sterren. Een opleiding met vijf sterren is een ‘topopleiding’.
Bestudeer de tabellen heel goed. Al heeft een opleiding ‘maar’ drie sterren maar wel een heel positief oordeel over de inhoud van de opleiding? Als een student weet dat hij het toch wel redt, ook als hij minder begeleiding krijgt… En als hij juist de inhoud van een opleiding heel belangrijk vindt… Dan moet de student misschien toch voor deze opleiding kiezen. Een studiekiezer moet zich niet alleen door de beoordeling van de Keuzegids laten leiden. Er spelen zoveel zaken een rol bij studiekeuze… Maar kijken naar het oordeel van de Keuzegids kan zeker geen kwaad.
Beste opleidingen op het gebied van gezondheid op het hbo
Kiest een student voor verpleegkunde, dan heeft Zwolle de meeste sterren. Maastricht krijgt de meeste sterren van alle verloskundeopleidingen, Utrecht scoort het beste op het gebied van medische hulpverlening. Al deze opleidingen zijn topopleidingen. Er zijn zelfs vier opleidingsplaatsen op het gebied van management in de zorg die zichzelf ’topopleiding’ mogen noemen: Groningen, Leiden, Nijmegen en Rotterdam. Ook fysiotherapie kent veel topopleidingen: Nijmegen, Utrecht, Groningen, Heerlen en Breda. Voor ergotherapie moet je ook in Heerlen zijn en voor oefentherapie in Zwolle. Radiotherapie wordt in Groningen volgens de Keuzegids het beste gegeven. Logopedie scoort goed in Groningen en Heerlen. Mondzorgkunde scoort alleen in Amsterdam wat minder. Het valt me overigens op dat de beste opleidingen op het gebied van gezondheid buiten de Randstad te vinden zijn.
Beste opleidingen op het gebied van gezondheid: Arbeidsmarkt na hbo
Het bruto maandsalaris voor starters is binnen het vakgebied gezondheid relatief hoog: €2329,-. 93,5% van de afgestudeerden start ook met een baan in de gezondheidssector. Meer dan 80% van de afgestudeerden vindt snel een baan. Het valt wel op dat relatief veel studenten studievertraging oplopen. Een deel van de studenten gaat verder studeren op de universiteit. Meer salarisindicaties na het hbo.
Beste opleidingen op het gebied van gezondheid op de universiteit
Bijna 90% van de universitaire studenten die kiezen voor ‘gezondheid’ is volgens de Keuzegids blij met de studiekeuze. Dat percentage is hoog. De beste (bachelor)opleidingen op het gebied van gezondheid vind je in Leiden, Amsterdam, Wageningen en Nijmegen. De beste geneeskundeopleiding vind je, volgens de Keuzegids, bij de VU in Amsterdam. (Medisch Contact geeft een ander kwaliteitsoordeel). Binnen de gezondheidswetenschappen krijgt geen enkele universitaire opleiding het predicaat ’topopleiding’. Gaat het om de gezondheid van dieren? Hier heeft Wageningen een topopleiding. Nijmegen scoort het best met tandheelkunde. Leiden heeft de beste opleiding biomedische wetenschappen en de opleiding ‘voeding en gezondheid’ in Wageningen is ook een topopleiding. De laatste tijd hoor ik vaker dat studenten met interesse in gezondheid in België gaan studeren. Met wisselend succes overigens. Op de Facebookgroep staan verschillende krantenartikelen hierover.
Beste opleidingen op het gebied van gezondheid: Arbeidsmarkt na universiteit
De arbeidsmarkt voor wo afgestudeerden is goed. 90% van de afgestudeerden heeft snel een baan. Het gemiddelde startsalaris is €3178,-. Best hoog dus. Maar het is natuurlijk ook hard werken binnen deze sector. Dat is al zo tijdens de studie, maar zeker ook daarna. Meer salarisindicaties voor universitair afgestudeerden.
Decentrale selectie opleidingen (numerus fixus)
Veel van deze opleidingen zijn ‘selectiestudies’. Dat betekent dat niet iedereen die een dergelijke opleiding wil gaan doen, daar ook echt aan kan beginnen. Er zijn namelijk voor bepaalde heel populaire opleidingen altijd meer belangstellenden dan studieplaatsen. De opleiding mag zelf bepalen welke studenten het beste op de opleiding passen. Daarom wordt de selectie niet ‘centraal’ geregeld.
Je moet je goed voorbereiden op de selectieprocedure. En je moet heel goed lezen wat de universiteit of hbo eigenlijk van je verwacht. Let ook op de datum: aanmelden voor 15 januari.
Omdat er altijd studenten zijn die afgewezen worden is het belangrijk ook een ‘plan B’ te hebben. En wordt een student afgewezen? Natuurlijk is dat niet leuk, maar ik hoor heel vaak dat ‘plan B’ bij nader inzien helemaal zo gek nog niet was.
Meer beste opleidingen…
De beste opleidingen onderwijs en opvoeding
De beste opleidingen taal en communicatie
De beste opleidingen cultuur & kunst
De beste opleidingen recht & bestuur
De beste opleidingen economie & bedrijf
De beste opleidingen gedrag & maatschappij
De beste opleidingen op het gebied van gezondheid
De beste opleidingen leven & omgeving
De beste opleidingen exact & informatica
De beste opleidingen ontwerp & constructie
De beste interdisciplinaire bachelors
Beste universitaire opleidingen 2020
De beste wo opleidingen onderwijs & opvoeding
De beste wo opleidingen taal & communicatie
De beste wo opleidingen cultuur & kunst
De beste wo opleidingen recht & bestuur
De beste wo opleidingen economie & bedrijf
De beste wo opleidingen gedrag & maatschappij
De beste wo opleidingen gezondheid
De beste wo opleidingen leven & omgeving
De beste wo opleidingen exact & informatica
De beste wo opleidingen ontwerp & constructie
De beste interdisciplinaire bachelors
De link naar “Er zijn 137 bacheloropleidingen op het gebied van gezondheid” werkt helaas niet
Dag HMR, wat attent dat je me waarschuwt dat de link naar bacheloropleidingen op het gebied van gezondheid niet meer werkt. Ik heb een nieuwe link gelegd. Bedankt.
Goedenavond mw. Miltenburg,
Vorige week donderdag 24 januari ben ik als ouder aanwezig gewwest op de Informatieavond “ouders en studiekeuzebegeleing” op het Jan van Brabant College in Helmond.
U sprak daar over de HAN, die een periode van 3 maanden zou hebben, waarbij begeleiding gegeven werd bij de studiekeuze. Deze 3 maanden zou dan, als ik het goed begrepen heb, een gedeelte van een tussenjaar kunnen zijn.
Ik heb hierover informatie gezocht, maar helaas krijg ik het niet gevonden.
Kunt/wilt u mij verder op weg helpen hierover informatie te vinden, en mij wellicht een link doorsturen?
Bij voorbaat dank.
Geachte heer Visser, Fijn dat u hiernaar vraagt. Helaas weten nog maar weinig studiekiezers en ouders dat er tussenjaarprogrogramma’s bestaan. Bij deze tussenjaarprogramma’s volg je een paar maanden een speciaal traject om tot een goede studiekeuze te komen. U vraagt naar het tussenjaarprogramma van de HAN. Daar heb ik een artikel over geschreven. https://weblog.wur.nl/studiekeuzekind/tussenjaar-meer-over-start-academy/ en ook https://weblog.wur.nl/studiekeuzekind/start-academy-hulp-bij-studiekeuze/. Een compleet overzicht van tussenjaarprogramma’s vindt u via deze site https://www.tussenjaarkenniscentrum.nl/tussenjaar-mogelijkheden-en-risicos/tussenjaar-invullen/tussenjaar-mogelijkheden-nederland/